Bucătăria este spaţiul de întâlnire pentru membrii
familiei şi nu numai. Aici se găteşte, uneori se serveşte masa, dar se şi
socializează. Din aceste motive, bucătăria trebuie să întrunească două aspecte:
aspectul funcţional şi ambianţa prietenoasă, confortabilă.
Stilul în care amenajăm bucătăria
Am mai spus că amenajarea nu trebuie să se rezume la
tendinţe, ci trebuie să se axeze pe preferinţele noastre. Dacă preferinţa
coincide cu tendinţa, atunci există satisfacţie pe ambele planuri. În bucătărie
cele mai utilizate stiluri sunt: stilul modern caracterizat prin mobilier cu linii
pure, în culori tari şi cu accente metalice; stilul rustic dominat de prezenţa
lemnului, de accente care amintesc de bucătăria clasică şi stilul mediteranean,
emblematic prin culorile sale vibrante pe care le reperăm în natură, prin
prezenţa mozaicului, etc.
Stil modern/ contemporan
Stil mediteranean
Stil rustic
Funcţionalitatea
Trebuie să ţinem cont de faptul că bucătăria este o
încăpere foarte utilizată, motiv pentru care trebuie să punctăm câteva aspecte
care ţin de funcţionalitate:
-solul ideal este din plăci de gresie pentru că este
uşor de întreţinut şi rezistă în timp. Linoleumul clasic este uşor de
întreţinut, dar nu are aceeaşi rezistenţă în timp. O altă variantă ar fi
covorul pvc pentru trafic intens, adică tot linoleum, însă cu o mai mare
rezistenţă.
-pereţii pot fi acoperiţi de vopsea, faianţă sau
tapet, însă calitatea materialelor este foarte importantă. De exemplu, dacă
doriţi să optaţi pentru tapet, alegeţi o textură din vinil care este rezistentă
la apă.
-materialele din care poate fi confecţionat
mobilierul se prezintă astfel: palul melaminat este uşor de întreţinut,
economic şi se poate regăsi într-o gamă variată de culori; metalul are o notă
elegantă, este rezistent, dar scump; sticla este rezistentă, uşor de întreţinut
şi ideală în bucătăriile moderne; lemnul masiv este ideal în bucătăriile
tradiţionale, este rezistent în timp şi poate fi combinat cu blaturi din
marmură sau granit.
Truc 1: Nu ezitaţi să combinaţi materialele. De
exemplu, dacă pentru metal, accentele din lemn îi vor “tăia” din tenta industrială
şi vor emana un plus de căldură.
Truc 2: Nu neglijaţi spaţiile de depozitare (într-o
bucătărie nu sunt niciodată suficiente). Optimizaţi spaţiul de care dispuneţi:
dacă bucătăria este mică, mobilierul suspendat este ideal, precum şi comunicarea
cu sufrageria printr-un bar cu scaune înalte, loc ideal pentru servit masa în
doi; dacă dispuneţi de un spaţiu mai mare, puteţi lua în calcul amenajarea unei
bucătării de tip insulă, care întruneşte cu succes aspectul practic şi poate
servi şi pe post de masă (în special dacă nu există un dining room).
Bucatarie mare tip insula
Bucatarie mica cu "bar"
O metoda ingenioasa pentru spatiile mici
Bucatarie mare tip insula
Bucatarie mica cu "bar"
O metoda ingenioasa pentru spatiile mici
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu